Ce sunt pariurile?

Un loc aparte în cadrul jocurilor de noroc îl ocupă pariurile sportive. Spre deosebire de alte sisteme de joc, pariurile sportive conferă un mai mare grad de libertate jucătorilor, oferindu-le totodată şi o multitudine de tipuri de pariuri. Tot ca o diferenţă, nu este deloc de neglijat existenţa mai multor case organizatoare de pariuri, lucru ce duce la o concurenţă benefică pentru jucători, aceştia putând chiar să joace în paralel la mai multe case de pariuri, profitând în acest fel de diferitele facilităţi specifice fiecăreia sau de diferenţa de cote.

Ce sunt pariurile sportive? Pentru a răspunde la această întrebare trebuie mai întâi să cunoaştem cele două tabere “beligerante”, pe de o parte casele de pariuri, pe de altă parte pariorii.
În ultimul timp, si la noi în ţară au încolţit mugurii unei reale concurenţe în acest domeniu. Deşi deocamdată nu sunt acoperite decât Bucureştiul şi câteva oraşe mari, există o anumită tendinţă de extindere în teritoriu, inclusiv din partea unor prestigioase case de pariuri europene. Totuşi, în România, firmele organizatoare de pariuri sportive depind prea mult de existenţa unor sedii, ceea ce face destul de costisitoare extinderea lor în oraşe mai mici. Odată cu dezvoltarea serviciilor bancare şi de Internet, se va putea trece la o etapă nouă, şi anume la posibilitatea parierii pe un eveniment sportiv de la domiciliul propriu, pe baza unui cont Internet şi a unei cărţi de credit. Dar mai e mult până departe…

Pentru a vă ajuta în întreprinderea de a alege casa de pariuri cea mai avantajoasă din punctul de vedere al pariorului, enumerăm mai jos principalele criterii de apreciere a acesteia:
– prestigiul de care se bucură în rândul jucătorilor;
– posibilitatea de a paria pe evenimente sportive single;
– pragul câştigului maxim cat mai inalt;
– cotele trebuie să fie oferite în timp util (cât mai devreme, în timpul săptămânii, pentru evenimentele sportive de la sfârşitul acesteia);
– evenimentelor sportive să fie bine reprezentate atât pe orizontală (fotbal, tenis, formula 1, baschet, curse etc.), cât şi pe verticală (divizii inferioare, cupe, meciuri internaţionale şi amicale etc.);
– gama pariurilor să fie cât mai diversificată (scor corect, rezultat la pauză, nr. de goluri, ordinea pe podium etc.).

Acestea fiind zise, putem privi de cealaltă parte a baricadei, spre a ne face o părere despre profilul psihologic al pariorului. În acest domeniu, ca şi în viaţă de altfel, este esenţial să te cunoşti pe tine însuţi, să-ţi identifici scopurile, precum şi mijloacele de realizare ale acestora. Din capul locului trebuie precizat că pariurile sportive se adresează în primul rând oamenilor pasionaţi, cunoscători de sport. De aceea este foarte riscant să pariaţi pe evenimente din domenii sportive pe care nu le cunoaşteţi îndeajuns. Cu toate acestea, a fi microbist nu este suficient: trebuie să vă pricepeţi foarte bine să jonglaţi cu cifrele! Aşa cum veţi vedea mai târziu în această carte, bookmakerii stăpânesc foarte bine acest domeniu, aşa că pentru a-i învinge pe terenul lor trebuie să luptaţi cu armele lor!.

Există oameni care pariază doar pentru a-şi oferi o emoţie în plus atunci când urmăresc un meci la televizor. Dacă se rezumă la atât, atunci totul este în regulă. Însă marea masă de pariori frecventează casele de pariuri în căutare de profit! Unii dintre aceştia vor să câştige mult şi în cât mai scurt timp. Pentru aceasta vor adopta o strategie care să le permită acest lucru: vor paria pe evenimente sportive numeroase, mizând în acelaşi timp pe outsideri, care au cote mai ridicate. Alţii, mai răbdători, sunt satisfăcuţi să câştige mai puţin, dar mai sigur, mizând pe favoriţi şi mulţumindu-se şă-şi dubleze miza. Dacă socoteala de acasă se potriveşte cu cea din târg vom vedea ceva mai încolo, la analiza statistică.

Un lucru este însă sigur: fără o anumită disciplină autoimpusă, jucătorul nu va putea emite pretenţii în confruntarea sa cu organizatorii de pariuri. Astfel, chiar dacă tactica aleasă nu dă rezultatele aşteptate, nu trebuie să vă pierdeţi răbdarea, să schimbaţi în mod pripit strategia, să măriţi în mod dramatic miza, pentru a recâştiga terenul pierdut! Nu trebuie să uitaţi că, spre deosebire de loto sau pronosport, la casele de pariuri se poate juca zilnic, ceea ce poate însemna o tentaţie de nebiruit pentru împătimiţi şi, totodată, un magnet irezistibil de atragere a veniturilor acestora. Fixarea unui prag maxim al sumei ce poate fi jucată într-o perioadă de timp şi respectarea întocmai a acestui prag, vă poate ajuta să stăpâniţi fenomenul, dacă nu momentan, cel puţin după o vreme. De asemenea, jucătorii trebuie să conştientizeze faptul că studierea meciurilor, culegerea informaţiilor, alegerea cotelor etc. sunt operaţii cronofage, aşa că aceştia trebuie să decidă dacă au timpul necesar pentru acest hobby (patimă?!).

În concluzie, putem spune că pariurile sportive reprezintă scena confruntării dintre casele de pariuri şi jucători, în vederea obţinerii de profit. Care dintre cele două părţi are câştig de cauză? La acastă întrebare poate să răspundă fiecare din experienţa proprie, însă noi vom face observaţia că, în loc să falimenteze, casele de pariuri prosperă! De aceea vă invităm acum să pătrundem în intimitatea mecanismului cifric al bookmakerilor, încercând să vă oferim, dacă nu soluţii infailibile, cel puţin nişte răspunsuri la întrebări pe care vi le-aţi pus sau pe care nu vi le-aţi pus încă!

În final, poate vom reuşi să găsim răspunsul la o întrebare care ne frământă şi pe noi: Dacă jucătorul ar paria ca la carte (eventual aceasta), ar putea îmbina plăcutul cu utilul, transformându-şi pasiunea în sursă de venituri?

Şanse şi cote. Cine sunt cei care estimează şansele de apariţie a unui eveniment sportiv? Simplist ar fi să răspundem casele organizatoare de pariuri. De fapt, lucrurile stau puţin altfel: cel care, pe baza unor metode proprii cât mai profesioniste, oferă probabilităţile de producere a unui eveniment casei de pariuri, este bookmakerul. Pe baza acestor probabilităţi, casa de pariuri scoate pe piaţă cotele aferente respectivului eveniment. În unele cazuri casele de pariuri au proprii bookmakeri, care lucreaza numai pentru respectivele case, alteori bookmakerii sunt firme independente ce îşi oferă serviciile contra cost oricărei case de pariuri interesată.

Diferenţele inerente dintre cotele oferite de casele de pariuri pot proveni atât din valoarea diferită a acestui coeficient, cât şi din aprecierea diversă a probabilităţilor de către bookmakeri. De fapt abilitatea pariorului constă în a descoperi meciuri la care predicţia nu este conformă cu realitatea. Acesta nu este un lucru uşor deoarece analiza trebuie să fie prin excelenţă obiectivă, iar omul este prin însăşi esenţa sa subiectiv, spre deosebire de instrumentul de lucru al specialiştilor, computerul, care numai de subiectivitate nu poate fi acuzat! Uneori însă există situaţii care nu pot fi cuprinse în algoritmul unui program de calcul sau nu pot fi prevăzute, ceea ce pentru un jucator impatimit poate însemna o pâine de mâncat. De asemenea programele de predicţie sunt, evident, concepute tot de oameni, care pot interpreta diferit anumite informaţii sau acorda o pondere diferită aceloraşi criterii, ceea ce duce inevitabil la obţinerea unor probabilităţi diverse pentru acelaşi eveniment. În mod normal aceste discrepanţe nu sunt foarte accentuate, probabilităţile bookmakerilor fiind, în consecinţă, destul de omogene. Totuşi, câteodată mai există şi unele diferenţe notabile, pe care pariorul trebuie să le găsească şi, pe cât posibil, să le amendeze.

În prezent există pe Internet site-uri de analiză şi informare, care semnalează asemenea situaţii, dar numai pentru casele de pariuri la care se poate juca prin telefon sau on-line, pentru a se elimina barierele legate de distanţe fizice, graniţe etc. Atenţie însă, deoarece de cele mai multe ori cotele umflate sunt invers proporţionale cu solvabilitatea firmei! În România acest sistem, după cum am mai arătat, nu dispune deocamdată de pârghiile necesare pentru crearea unei adevărate industrii a pariurilor. Nu cred că trebuie să ne întristăm prea tare pentru că, după cum veţi vedea, mecanismul acesta este foarte bine pus la punct, atât din punct de vedere tehnic cât şi din punct de vedere psihologic, mulţi jucători devenind efectiv dependenţi de acest adevărat drog al pariurilor on-line.

Pentru a ne face o idee despre nivelul la care s-a ajuns în unele ţări, vom arunca o scurtă privire peste Oceanul Atlantic, în ţara tuturor posibilităţilor. Statele Unite se confruntă cu o creştere fără precedent a fenomenului de gambling on-line. Se estimează că până în 2004 numărul pariorilor internetişti se va mări mai mult decât triplu, ajungând de la aproximativ 4 milioane, câte erau in 2000, la aproape 15 milioane! De asemenea va creşte considerabil şi procentul de navigatori pe Internet care pariază regulat pe site-urile specializate: în prezent, acesta se situează în jurul valorii de 13,5%. Succesul de care se bucură cazinourile virtuale poate fi explicat şi prin mărturisirea candidă a unui gambler înrăit: nu trebuie să te îmbraci, să te deplasezi, nu trebuie să suporţi ruşinea de a pierde o sumă mare în public şi, deloc de neglijat, ai posibilitatea de a căştiga facil o sumă mare de bani.

A devenit tot mai necesară reglementarea prin lege a activităţii de pariuri on-line, înfiinţându-se deja din 1996, la cererea Congresului american, o comisie naţională de studiere a impactului pe care îl are gambling-ul asupra colectivităţii. Într-un raport dat publicităţii în 1998, comisia îşi manifestă rezervele în ceea ce priveşte caracterul integru al acestor site-uri, subliniind totodată faptul că individul este pus adeseori într-o “postură vulnerabilă”, fenomenul având potenţialul de “a devasta indivizi şi cariere”.

Una din metodele discutabile din punct de vedere al corectitudinii, pe care le practică firmele specializate în gambling, dar care are un succes indiscutabil, este fără îndoială cea care speculează fără greş patima pentru pariuri şi înclinaţia spre risc ale jucătorilor. Iată în ce constă această metodă: eventualul câştig al unui client nu este expediat imediat pe cartea de credit a acestuia, însă devine repede disponibil în contul personal al jucătorului pe site-ul respectiv. Majoritatea cazinourilor virtuale păstrează sumele câştigate pentru cel puţin 24 de ore, unele ajungând chiar şi la cinci zile! Teoria psihologică spune că jucătorul se va întoarce mai devreme sau mai târziu să parieze o parte oarecare din suma câştigată, iar la un insucces previzibil se va grăbi să-şi recupereze pierderea, şi aşa mai departe, până când toată suma câştigată iniţial sau mare parte din ea se întoarce acolo de unde a venit… Această teorie este confirmată copios de statistică, foarte mulţi jucători lăsându-se atraşi de diversiunea pusă la cale de organizatori, cu complicitatea propriilor slăbiciuni. Există chiar şi o asociaţie numită Gamblers Anonymous care, după modelul Alcoolicilor Anonimi, încearcă să-şi convingă membrii să renunţe la patima ce-i mistuie! Oare la americani nu există Oficiul pentru Protecţia Consumatorului?!?

Revenind la pariurile organizate în ţara noastră, putem constata că această industrie este într-o fază incipientă de dezvoltare, însă nu peste mult timp va căpăta o amploare la nivel naţional. Chiar dacă nu au ajuns la acelaşi nivel de dezvoltare ca omologii lor americani, casele de pariuri prezente în mediul concurenţial autohton au în general o infrastuctură solidă, de aceea, pentru a nu deveni victimele acestora, acţiunea de pariere trebuie să înceteze a mai fi un gest impulsiv. Informaţie cât mai multă şi diversă, calcule şi statistici cât cuprinde, inspiraţie şi, nu în ultimul rând, baftă!

Predicţia şanselor reale. Ce înseamnă şanse reale? Pentru a înţelege mai bine fenomenul, vom face o paralelă cu evenimentul care a marcat apariţia meseriei de bookmaker : cursele de cai. Totul a pornit din Anglia, de la marea pasiunea manifestată la acest gen de evenimente (de aici şi proverbiala dependenţă a insularilor de pariuri, care, cu timpul, au început să părăsească sfera sportului, actualmente pariindu-se pe cele mai neobişnuite şi bizare evenimente). Prima clasificare a cailor în favoriţi şi outsideri a fost făcută luând în considerare cele mai bune performanţe pe distanţa respectivă ale cailor participanţi la cursă. Dar pentru a nu fi foarte lesne de câştigat mizând pe un favorit, a fost nevoie de o nivelare a şanselor, în aşa fel încât toţi caii să concureze cu aceeaşi şansă. Astfel ei nu au mai luat startul în condiţii de egalitate, ci au fost decalaţi în funcţie de valoarea propriei performanţe: calul cel mai valoros pornea cu cel mai mare handicap, adică lua startul cu câţiva metri în urma celorlalţi. Evident, calul cu cea mai slabă performanţă pornea cu un avans faţă de grosul plutonului.

În acest fel s-a ajuns la următoarea situaţie: luând în considerare cazul ideal în care fiecare cal participant îşi repetă cea mai bună performanţă, toţi caii vor trece în acelaşi timp linia de sosire!!! Este cât se poate de clar că acest lucru este practic irealizabil, dar tot atât de adevărat este şi faptul că echilibrul acestor curse creşte exponenţial, finalurile la fotografie devenind o obişnuinţă.

Deci abia după această rearanjare pe grila de start, se poate vorbi de şanse reale ale fiecărui participant. Aceasta a devenit şi principala preocupare a bookmakerilor: estimarea şanselor reale ale evenimentelor sportive. Dar cum se poate face o egalizare a şanselor, de exemplu, la un meci de fotbal unde există un favorit clar? Deşi la prima vedere procedeul ar putea fi acelaşi, practicâdu-se handicapul de goluri, de fapt avem de-a face cu o reglare mai fină de şanse, în timp.